Pages

Sunday, May 22, 2011

:: First Food Adam Faheem ::

Arini first time bagi Adam Faheem bubur nasi. Memang excited sangat nak buat. Untuk permulaan ni, U buat bubur biasa je. Bubur nasi campur lobak merah. Tadi Adam Faheem makan sket j, dia dah ngantuk. Japgi ingat nak bagi lagi time dia dah lapar, nak tengok camne.

Mula-mula U kusut gak nak buat sebab pikir nanti nak kena bangun lagi awal nk masak bubur, nak blend lagi etc. Tapi lepas diperkenalkan dengan slow cooker, best r sket. Bubur yg first ni U masak guna periuk biasa je coz weekend kan. X sabar nak tggu bubur tu masak.

Antara soalan2 yg mengusutkan U ialah :
- berapa banyak nak letak air dlm slow cooker ni. Kang banyak sgt, x masak2 bubur U nanti. Kalo kurang takut hangus plak
- pagi2 nanti, bila dah masak, dah blend...masuk dlm flask hantar taska. Berapa lama boleh tahan bubur tu or perlu ke suruh cikgu taska masukkan dlm fridge.
- ada separuh puri yg dah blend U simpan dlm peti ais. Berapa lama boleh tahan. Ke perlu masuk dalam sejuk beku...

Itulah deh yang wat U kusut. Hehehe...

Resepi Bubur Nasi Lobak Merah Untuk Bayi

1) Basuh beras bersih2
2) Potong lobak merah bentuk dadu
3) Campur beras dan lobak merah & masukkan air.
4) Untuk baby yg baru 6 bulan, blend r bubur tu jadi halus sket

Semoga Adam Faheem jadi baby yg sihat ;D


Hadiah drpd K.Tie ( Rosmawati Mohd Salah) sempena Hari Guru 2011.  Tq K.Tie

Slow Cooker ;) Mekasih Abg :-x

Inilah hasilnya... 
Ni laa budak kicik muda yg nak makan tu...yg kanan tu bukan yo :P
Published with Blogger-droid v1.6.8

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...